Η Βάφτιση

Με το κείμενο μου ' Η Βάφτιση " , έλαβα   μέρος  στο  δρώμενο της εμπνευσμένης μας φίλης Mary Pertax    Τα γνωμικά εμπνέουν # 2 . 


Ολα ξεκίνησαν  απο μια ασπρόμαυρη φωτογραφία , που βρήκα προσεκτικά τυλιγμενη μέσα σε ένα μαύρο μεταξωτό φόρεμα , με φυλλα στη φούστα , πιέτες στο κορσαζ στολισμενο  με ζωγραφισμένα κίτρινα τριαντάφυλλα με πράσινα φυλλαρακια , στο βάθος της καρυδένιας ντουλάπας στο πατρικό της γιαγιάς που για χρονια απεφευγα να επισκεφτώ . Το φόρεμα θυμαμαι αχνά να το φοραει σαν οικοδέσποινα Κωνσταντινου και Ελένης , την φωτογραφία την αγνοούσα .  




Μια φωτογραφία ασπρόμαυρη κολλημένη πάνω σε καφέ κιτρινισμένο χαρτόνι , τσακισμένο στις πάνω γωνίες . Η φωτογραφία μιας βάφτισης έναν αιώνα πριν ,  φυλαγμένη προσεκτικά για να  κερδίσει  το προσδόκιμο της αθανασίας .     

Όλη η οικογένεια παρούσα , ανάδοχοι , συγγενείς και γειτόνοι  . Στο κέντρο ο ανάδοχος με το νεοφώτιστο κοριτσάκι στην αγκαλιά του  . Δεν ήταν καλορίζικο το κακόμοιρο , πέθανε λίγα χρόνια μετα από τέτανο , κάποια στιγμή αργότερα  πρόσθεσαν ένα σταυρό πάνω του . Δίπλα του  καθιστή η μάνα της οικογένειας . Η μητρότητα της έκανε τα μάτια των παιδιών της  ολούθε μέσα στη φωτογραφία να ζωντανεύουν . Δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τις αξίες της , έβρισκε  και μοίραζε  την ευτυχία μέσα στη ίδια την οικογένεια της , δεν επέβαλλε  την γνώμη της σε παιδιά , εγγόνια και δισέγγονα   ήταν η   ήρεμη δύναμη  που  οδηγούσε πάντα στο σωστό .  

Ο πατέρας πίσω όρθιος , αγκαλιά με το προτελευταίο βλαστάρι του, τον τρίτο γιο το λεπτεπίλεπτο .   Καλός οικογενειάρχης , πήρε πολλά και δύσκολα  μαθήματα στη ζωή του , δεν τα παράτησε ποτέ ,  δεν τον άκουσαν να κριτικάρει ούτε μια φορά . Σαν μεγάλωναν οι θυγατέρες και οι γιοι του , είχε  μια φράση  πάντα να πει « εχω πράγμα καλό και δεν παρακαλώ »  . Αξιώθηκε να δει νιφάδες και γαμπρούς εγγόνια και δισέγγονο . Απέκτησε φίλους  αδελφικούς , ήταν ένας καλός άνθρωπος .      

Μπροστά από τον ανάδοχο η πρωτοκόρη ,η σοφή ,  η ξεχωριστή , ντυμένη με φόρεμα γιορτινό και φιόγκο στο κεφάλι . Λάτρευε τα γράμματα , χρειάστηκε όμως να μάθει την τέχνη του ραψίματος για να βοηθήσει την οικογένεια  .   Αυθεντική ,ελεύθερη  αρχοντική ,ένα κορίτσι διαφορετικό από εκείνα της γενιάς της  . Τρίτο  κορίτσι στα αριστερά της η δεύτερη αδελφή , η κοινωνική . Αυτή  είχε το χάρισμα της επικοινωνίας με τους γύρω της , ακόμη και στα δύσκολα μοιραζόταν την αγκαλιά και το χάδι της  με όποιον το είχε ανάγκη και της το ζητούσε .

Διαγώνια μπροστά από την μάνα , με το γόνατο διπλωμένο ο μεγάλος γιος , ο ρομαντικός . Αγαπούσε βαθιά τους ανθρώπους . Ήξερε να  ακούει προσεκτικά  , να  « κρατά το χέρι »  και να βοηθάει να βρίσκει ο συνοδοιπόρος του το εσωτερικό του  χαμόγελο . Στην πιο δεξιά άκρη της σειράς ο δεύτερος γιος , ο ευφυής  « βλαχος» . Τον έλεγαν έτσι τα αδέλφια του γιατί  ήταν  ξεκάθαρος  δίχως περιττά λόγια . Έντιμος εργατικός διέπρεψε με όλα όσα καταπιάστηκε .    

Όλοι τούτοι σε αυτήν την οικογένεια , είχαν το κουράγιο να είναι ο εαυτός τους , δίχως τα φανταχτερά περιτυλίγματα που συνηθίζουμε να φοράμε σήμερα . Αγάπησαν και σεβάστηκαν  αβίαστα τον εαυτό τους και μετα αγάπησαν άδολα  και τους γύρω τους ,  στο σκοτάδι και το φως  ,στη λύπη και την χαρά .  

Μια Άνοιξη , έναν αιώνα πριν  …………………..


Φίλοι και φίλες σας ευχαριστω απο καρδιάς για την βαθμολογία σας και τα υπέροχα λογια σας . Συγχαρητηρια στο Μαρακι μας , στην Μια  , στην Κλαυδια που ξεχωρισαν. Η  καθε μια συμμετοχη  απο τις 11 , ηταν για αλλη μια φορα ξεχωριστη  . 

Μαίρη μου το πιο μεγάλο ευχαριστώ σε εσένα που μας εμπνέεις και μας παρακινείς  

Σχόλια

  1. Ζεστή και ανθρώπινη η συμμετοχή σου Κάτια μου. Καλογραμμένη πολύ και ζωντανή για ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους μέσα στην απλότητά τους και την οικογενειακή θαλπωρή. Ιδιαίτερο και πρωτότυπο ως έμπνευση
    Συγχα;ρητήρια για τη συμμετοχή σου
    Πάμε στη Μίνι Σκυτάλη τώρα που ξεκίνησε
    Καλή σου εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aγάπη μου, πολλά και θερμά συγχαρητήρια!
    Ξεχώρισα και λάτρεψα τη συμμετοχή σου!
    Την αγαπω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας θύμισες τι σημαίνει ανθρωπιά. Υπέροχη, νοσταλγική και αυθεντική η ιστορία σου, Κάτια μου. Με την ανεκτίμητη αξία που έχουν όλες οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες μας απ' το παρελθόν.
    Συγχαρητήρια για την έμπνευσή σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ιδιαίτερο! Κάτι εντελώς διαφορετικό! Κάτια, γεμάτο νοσταλγία. Μια ιστορία βγαλμένη από τη ζωή. Και τα αποκαλυπτήρια κάθε χαρακτήρα μέσα από την μνήμη και το πέρασμα στη ζωή. Όλα αυτά μέσα από μία βάφτιση!
    Κάτια μου μπράβο καλή μου φίλη. Υπέροχη .εμπνευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις